Články

Jak se změníte po porodu?

Jak se změníte po porodu?

Těhotenství a porod si vybírá obrovskou daň na každém ženském těle. Dopředu si ale žádná neuvědomujeme co všechno to obnáší. Dobrá zpráva je, že díky miminku na všechny bolesti a starosti skoro zapomeneme. :-) Ačkoli to je vzrušující držet světlo svého života ve svých rukou, s problémy, které nastanou se budeme muset jednoho dne vypořádat. Co nás čeká a nemine? 

 

 

Tyhle týdny a měsíce si užívejte naplno, protože se to opakuje jen párkrát za život! :-) 

 

 

Váha

Mnoho žen přibere na váze už během těhotenství. Když si naše tělo uvědomí, že čeká dítě zaměří se hlavně na plod. Je to od miminka trochu egocentrické, ale vy jste v tu ránu číslo 2. :-) Vzhledem k tomu, že tělo zaměřuje svou pozornost na dítě, všechny živiny jdou nejdříve miminku a pak teprve vám. Po porodu si tělo bude ještě dva týdny pamatovat svou primární funkci a než se s tím, že je už miminko na světě vyrovná, bude to chvilku trvat. Přichází trochu stresu, nedostatek spánku, který uvolňuje do těla kortizol. Ten signalizuje tělu, že je potřeba začít ukládat tuk. Kojení také vyžaduje hodně kalorií a tak některé ženy přiberou až když se dítě přisaje k láhvi. :-) Takže nejlepší doba, kdy začnout opět hubnout je po přechodu dítěte na klasickou stravu. 

 

Vaginální problémy

Přirozený porod může způsobit různé problémy. Císařskému řezu je lepší se vyhnout, (pokud to není nutné) protože je to vážná operace a rána se dlouho hojí. Nehledě na to, že mohou být svaly po řezu snížené. Přirozený porod je námaha na poševní svaly. Může se stát, že ztratíme cit, nervy mohou být otupělé a možná na čas nastane i problém s únikem moči. Na to je dobrý NatraTone. Cit do nervů se vrátí po několika dnech nebo za pár týdnů. Pokud ne, je dobré se poradit s lékařem. Po přirozeném porodu je dobré začít s Kegelovými cviky. Měli byste je cvičit co nejdéle, abyste zabránili vaginální prolapsii. (pokles dělohy)

Po porodu má mnoho žen zkušenost s vaginální suchostí. Tomuto problému přispívá hlavně kojení. Teď ta veselejší část. Se sexem je dobré počkat aspoň dva týdny po porodu a v některých případech až šest týdnů. Tělo potřebuje čas na uzdravení. 

9 měsíců klidu od menstruace jste si už také užila, takže zpátky na zem, menstruace je stále tady. Po porodu může být krvácení silnější. Říká se tomu lochie. Jde o poporodní očistu, kdy zbytky placenty odcházejí z dělohy. Je dobré dát si na chvilku pauzu od menstruačního kalíšku a používat vložky. Ke kalíšku se pak velmi ráda vrátíte. :-) 

 

Psychika

Trocha spánkové deprivace, volně běhající hormony ve vašem těle. To je jízda. Určitě se vám změní nálady, ale to je úplně normální. Možná si častěji pobrečíte a možná vás přepadne poporodní deprese. Je dobré o všem s partnerem mluvit. I pro něj je všechno nové a možná má pocit, že má dítě s úplně cizí ženou :-) Takže diskutujte a pokud je to nutné, tak o tom mluvte i se svým lékařem. Ten už toho slyšel tolik, že ho určitě ničím nepřekvapíte. 

Pamatujte si, že zažíváte úplně nový stav a přestože je to velká zátěž na fyzičku a psychiku, tak se časem vrátíte do normálu, na který jste zvyklá! Pokud to jde, tak si tyhle týdny a měsíce užívejte, protože se to opakuje jen párkrát za život! :-) 


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.