Články

Jak vysadit hormonální antikoncepci

Jak vysadit hormonální antikoncepci

Hormonální antikoncepce zasahuje do běžného fungování organismu. Jak vlastně hormonální antikoncepce funguje? Její princip je založen na blokaci ovulace. Dáme-li organismu každý den malou dávku hormonů, mezimozek si začne myslet, že hladina hormonů v krvi je dostatečná a tak nevydá příkaz k další produkci. Není-li však v organismu dostatečné množství vlastních hormonů, nedojde k dozrání a uvolnění vajíčka z vaječníku, tedy k ovulaci. Vysazení hormonální antikoncepce je pro tělo po mnoholetém užívání šokem. Jak na to, aby bylo vysazení co nejšetrnější? 

 

JAK PŘESTAT BRÁT HA?

Pokud se rozhodnete přestat, je nutné počkat na konec cyklu, dojíst tedy celé platíčko, a dalším už nezačínat. Nemusíte tedy dobírat celé balení, a začínat další měsíc. Nikdy ale nepřestávejte brát HA uprostřed cyklu. Je to pro tělo nebezpečné. Po vysazení je tělo plné umělých hormonů, které do těla nepatří a tělo se jich bude zbavovat. 

 

  • vysadit až po dobrání celého plátíčka
  • dodržujte pokyny uvedené v příbalovém letáku HA
  • dejte tělu vitamín C, B, železo a zinek
  • pijte hodně čisté vody
  • podpořte játra - nepijte alkohol, jezte méně cukru
 

Když se po vysazení dostaví problémy s menstruací, například budete mít zpoždění několik týdnů, doporučujeme navštívit gynekologa. Nemenstruovat totiž není pro vaše tělo zdravé, jelikož nedochází k přirozené regeneraci dělohy a tělo se zanáší. Pokud menstruace nepřichází, tělu schází ty správné hormony a vitamíny.

Nejčastěji jde o problém štítné žlázy, která produkuje nedostatek hormonu thyroxin. Ten se podílí na tělesném metabolismu. Pokud je jeho množství malé, všechny metabolické funkce v těle jsou zpomaleny. Můžete cítit častou únavu, deprese, snížené libido, a také ženy často přibírají na váze. Mezi vitamíny je nejdůležitější vitamín C, vitamín B, železo, zinek nebo esenciální mastné kyseliny. Vitamín C, který podporuje produkci estrogenu, zvětšuje stěnu dělohy, kerá se začne stahovat a spustí se menstruace. Začněte s pravidelným pohybem, běhejte, jezte zdravě, pijte zelený čaj. 

 

KAŽDÁ ŽENA MÁ DÉLKU CYKLU JINOU...28 - 40 DNÍ NENÍ NIC NENORMÁLNÍHO. 

 

Vaše tělo začne produkovat své vlastní hormony a opět se spustí přirozený menstruační cyklus. Některé ženy začínají ovulovat už po pár týdnech, jiné to může trvat i měsíce, než se nastartuje přirozená ovulace. Obecně řečeno, vaše tělo by se mělo dostat zpět do "normálního menstruačního režimu" do dvou až tří měsíců po ukončení užívání hormonální antikoncepce. Ovšem očista těla od umělých hormonů trvá delší dobu. Samozřejmě, že si tělo umí s mnohým poradit samo, ale je dobré tělu s očistou pomoci...

  • pravidelným pohybem
  • zdravou stravou
  • zdravým spánkem

 

NEVÝHODY

Zkušenosti s vysazením antikoncepčních pilulek má podle internetových diskusí mnoho žen a některé zkušenosti vypadají přímo děsivě. Nepravidelná menstruace, která přijde klidně až rok po vysazení prášků, je jen začátek. Dalšími průvodními jevy je zhoršená pleť a kvalita vlasů či přibírání na váze. Nicméně jde o projevy, které jsou vysoce individuální a není možné je předpovědět. Toto je také jedna z reakcí na vysazení antikoncepce: “Vůbec nic z popisovaného se mi nepřihodilo, naopak jsem ještě zhubla”

 

VÝHODY

Přes většinou negativní zkušeností nového stylu života, bez hormonální antikoncepce, se téměř všechny ženy nakonec shodnou, že by znovu pilulky znovu brát nezačaly. Prý se jim život bez nich zdá takový hezčí, lehčí, mají lepší náladu a celkově se cítí volnější. “Úplně se mi změnila povaha, bývala jsem docela morous, ale to zmizelo spolu s pilulkami". Stejně jako chuť do života, popisuje po dobrání pilulek většina žen obrovskou chuť na sex, která jistě udělá radost nejednomu partnerovi.

 

JAK POZNAT OVULACI?  

Ovulace je krásný proces, který se dá jednoduše a hned několika způsoby poznat. Já osobně používám tyto tři způsoby:

2 day method

  • aplikace v mobilu - 2 DAY METHOD. Tahle metoda je velmi spolehlivá a vlastně i zábavná. Jednoduše si nainstalujte tuto aplikaci do mobilu, je zdarma. O svém cyklu budete mít přehled každý den. Do aplikace si zapisujete poznámky o menstruaci a také o svém děložním hlenu. Výhodou je, že se poznáte a pochopíte jak Vaše tělo funguje. Spolehlivost? 96%!! 
  • kontrola děložního hlenu - jednoduchý způsob jak poznáte den, kdy je otěhotnění nejsnadnější. Tuto pomůcku mimochodem používáte i u 2 DAY METHOD. Pokud ovšem zrovna neplánujete otěhotnět, můžete tuto metodu zatím vynechat. Článek o fázích děložního hlenu si můžete přečíst ZDE. 
  • sebereflexe - nejjednodušší způsob jak poznáte, že máte ovulaci. Máte chuť na sex? Pak nejspíš přichází plodné dny. :-)
 

CHCETE OTĚHOTNĚT? 

Vysazujete-li antikoncepci z důvodu snahy o otěhotnění, nezapomeňte, že vaše tělo by se mělo nejprve samo hormonálně ustálit. Očištění od antikoncepce, bude chvilku trvat, zejména pokud jste ji brali několik let. Na početí byste měla čekat minimálně jeden rok, čím déle, tím lépe. Riskujete totiž samovolné potraty nebo výcečetná těhotenství, která jsou zkušeností, kterou mít nepotřebujeme.


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.