Články

Školáci vymysleli kondomy, které poznají přenosné choroby

Školáci vymysleli kondomy, které poznají přenosné choroby

Věk, kdy mládež začíná se sexuální aktivitou, se postupně snižuje.  Na soutěži TeenTechAwards, kde vystupují soutěžící ve věku od 11 do 16 let, zvítězili mladíci se speciálním, chytrým kondomem, který dokáže odhalit během pohlavního styku případnou chorobu. Dva čtrnáctiletí a jeden třináctiletý školák z Essexu vynalezli kondom, který změní svoji barvu ve chvíli, kdy přijde do styku se sexuálně přenosnou nemocí. A nejen to... barvami se rozzáří podle toho, s jakou bakterií má zrovna tu čest. Starost autorů o lidstvo zanedlouho ocenila porota prestižních Teen Technology Awards, která jim za zatím nezrealizovaný projekt udělila první místo pro nejlepší zdravotnický vynález. Speciální pánská ochrana nese jméno S.T.EYE a podle školáků přinese příští generaci výrazně snadnější život. Lidé podle nich budou moci „zasáhnout hned v pohodlí svého domova a bez otravných procedur lékařských ordinací“. 

TeenTechAwards

„Chtěli jsme vytvořit něco, s čím by bylo zjišťování přítomnosti pohlavních chorob ještě jednodušší a bezpečnější než doposud. Lidé tak mohou zjistit přímo z domova, zda mají pohlavní chorobu.“ 

S.T.EYE kondom zahrnuje vrstvu impregnovanou molekulami, které se připojují k bakteriím a virům spojeným s nejčastějšími pohlavně přenosnými infekcemi. Kondom S.T.EYE se stal jednoznačně nejzajímavějším projektem, který byl na soutěži představen. Choroby je možné odlišit těmito barvami, přičemž žlutá barva signalizuje herpes, zelená představuje chlamydie, modrá znamená syfilis a fialová je HPV.


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.