Články

Gynekologické cysty

Gynekologické cysty

Je obvyklé, že cystu objeví gynekolog při preventivní prohlídce. Cysta se projevuje bolestmi v podbřišku, tlakem na močový měchýř, bolestmi při styku či v zádech, nepravidelným v menstruačním cyklem, velmi silnou menstruací nebo naopak jejím vynecháním. Nejčastěji se cysty tvoří na uzávěru žlázového vývodu a vznikají z důvodu hormonální nerovnováhy, vývojové anomálie nebo mohou být nádorového původu.

 

CYSTY SE LÉČÍ NĚKOLIKA ZPŮSOBY, ALE VE VĚTŠINĚ PŘÍPADŮ SE VSTŘEBAJÍ SAMY. 

 

CYSTA BARTHOLINSKÉ ŽLÁZY

Tvoří se v okolí vývodu žlázy na vnitřní straně stydkých pysků. Tvar je kulovitý, a má různé velikosti. Ve většině případů jde o nebolestivý útvar. Pokud je útvar zarudlý a bolestivý, jedná se již o zánět. Záněty bývají bakteriálního původu a postihují buď okolí vývodu žlázy, nebo žlázu celou. Léčba této cysty je vždy chirurgická.

 

CYSTA V POCHVĚ

Cystické útvary v pochvě obvykle vycházejí ze zárodečné tkáně a na jejich vzniku se může podílet pohlavní styk, zavádění tamponu nebo porod. Pohlavní styk či zavedení tamponu je pak pro ženu velmi bolestivé. Pokud cysta způsobuje bolest, poruchy cyklu, roste do větších velikostí, hrozí poškození vaječníku nebo jeví známky zhoubného bujení, přistupuje se k chirurgickému odstranění. Tyto cysty ale ve většině případů zmizí samy.

 

CYSTA NA VAJEČNÍKU

Cysty na vaječníku se dají poznat pomocí vaginálního ultrazvuku a palpačního vyšetření. Pokud cysta přetrvává dlouhou dobu nebo je podezřelá, lékař zpravidla odebere vzorek tkáně na vyšetření. Testy ukáží, zda má cysta zhoubný nebo nezhoubný charakter. Cysty na vaječníku se nejčastěji vyskytují na povrchu, vzácně uvnitř vaječníku nebo na stopce (Paraovariální cysta). Pokud cysta praskne, je spojena s bolestí a s krvácením do vaječníku. Pokud je bolest kolikovitá doprovázená nauzeou, zvracením, teplotou a střevními obtížemi. Vaječník se sám pootočí kolem své osy a tím se omezí tepenné zásobení tohoto orgánu, který ztrácí přívod kyslíku.

 

FOLIKULÁRNÍ - FUNKČNÍ CYSTA

Tyto cysty vznikají v situacích, kdy během menstruačního cyklu nedojde k ovulaci. Folikul je obvykle tvořen jedním oocytem – budoucím vajíčkem. Folikul přetrvává ve vaječníku a dorůstá do větší velikosti. K ovulaci zpravidla nedochází při používání hormonální pilulkové antikoncepce. Tyto cysty nejsou zhoubné.

 

CYSTA ŽLUTÉHO TĚLÍSKA

Žluté tělísko vzniká během těhotenství, a pomáhá našemu tělu s produkcí hormonů a jejich udržováním v rovnováze. Většinou se po uhnízdění vajíčka (8-12 tt) samo vstřebá a zmizí. Pokud ale přetrvává a zvětšuje se, je nutné jej s gynekologem sledovat. Tento typ cysty není zhoubný.

 

ENDOMETROIDNÍ CYSTA - SAMPSONOVA CYSTA

Tento typ cyst je postižením vaječníku při onemocnění zvaném endometrióza. Jde o stav, kdy je děložní sliznice rozeseta v různých lokalizacích v dutině břišní (pobřišnice, děloha, močový měchýř, střevo). Jasná příčina endometriózy není známá, existuje více teorií o jejím vzniku.

 

DERMOID - ZRALÝ TERATOM

Nejčastější typ nezhoubného nádoru na vaječníku. Vzniká ze zárodečných buněk. Dorůstá velikosti okolo 10 cm a může obsahovat jakoukoli tkáň lidského těla – nejčastěji vlasy, kožní maz, zub, chrupavku či kost.

 

SYNDROM POLYCYSTICKÝCH VAJEČNÍKŮ

Jde o onemocnění, které je diagnostikováno na základě souboru příznaků, jako je vysoká hladina mužských pohlavních hormonů, ochlupení v mužských lokalizacích, akné, obezita a poruchy menstruačního cyklu (anovulace). Kromě laboratorních nálezů a klinických příznakům mají charakteristickou strukturu i vaječníky.

 

KOMPLIKACE

Mezi nejčastější problémy patří samovolné prasknutí cysty, po kterém může přijít zánět pobřišnice, a již zmiňované zaškrcení tepen zásobující vaječník.

Operace, obzvláště spojená se zánětem, může zanechat v dutině břišní a malé pánvi srůsty. Srůsty pak mohou působit bolesti.

Pokud si operace vyžádala razantní řešení, tedy odnětí celého vaječníku, popřípadě vejcovodu, může mít žena v budoucnosti problémy s otěhotněním či předčasným přechodem. Při odjímání celého vaječníku je dnes běžné, možnost zmrazení vajíček pro pozdější asistovanou reprodukci.

 

LÉČBA CYST

Cysty se léčí několika způsoby. V první řadě se cysty ve většině případů vstřebají samy. V některých případech se ženě nasazuje hormonální antikoncepce jako součást léčby. Často ji pak ženy užívají dlouhodobě, aby se předešlo jejich znovuobjevení. Hormonální léčbu (dienogest) lékaři volí také při léčbě endometroidní cysty.


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.