Články

Nouzová antikoncepce

Nouzová antikoncepce

Nouzová antikoncepce nabízí ženám možnost, zabránit nechtěnému otěhotnění do poslední minuty. Používá se, když selže jiná antikoncepční metoda – většinou kondom. Žádná nouzová antikoncepce nechrání před pohlavně přenosnými infekcemi. Přesto je nouzová antikoncepce velmi dobře známý a používaný nástroj. Při jejím použití se o mnoho snižuje procento možného otěhotnění, také v závislosti na tom, jakou nouzovou antikoncepci a v jaké části cyklu vyberete.

 

CO JE DOBRÉ VĚDĚT

Měděné nitroděložní tělíska jsou nejúčinnější formou nouzové antikoncepce.
Nouzové antikoncepční pilulky jsou nejúčinnější, v závislosti na času, kdy je použijete. Čím dříve po nechráněném styku, tím lépe. Některé pilulky je možné použít až 4-5 dní po styku (96-120 hodin).
Nouzové antikoncepční pilulky mohou být méně účinné, během 1-2 dnu ovulace.
Sledování vlastního cyklu, vám může pomoci při rozhodování, po které nouzové antikoncepci sáhnout.

 

KDY JE VHODNÉ NOUZOVOU ANTIKONCEPCI POUŽÍT?

Nouzovou antikoncepci je dobré použít po nechráněném pohlavním styku, pokud existuje možnost, že zrovna máte plodné dny. To zahrnuje 5-7 dní před ovulací a 1-2 dny po ovulaci.

 

JAK POZNÁTE, KDY MÁTE OVULACI?

Dobrým vodítkem je, že k ovulaci dochází zhruba v polovině celého cyklu. U každé ženy je to ale jiné. Záleží i na tom, zda máte menstruaci pravidelnou. (každý měsíc stejně dlouhou) Ovulaci ovlivňuje, zdravotní stav, nemoci, fyzická a psychická zátěž, hladina hormonů.  Proto je dobré sledovat svůj cyklus pravidelně a zapisovat si poznámky. Z toho můžete poznat, kdy máte ovulaci. Pro sledování doporučuji aplikaci CLUE, je zdarma a funguje skvěle.

 

JAK NOUZOVÁ ANTIKONCEPCE FUNGUJE?

Nouzová antikoncepce – antikoncepce PO obsahuje hormon, který:
oddálí ovulaci – tedy uvolnění vajíčka z vaječníku, nebo
způsobí odloučení děložní sliznice – oplodněné vajíčko se nemá kde usadit


Petra Dvořáková

Petra Dvořáková

Petra Dvořáková je spisovatelka a novinářka, specializující se na oblast ženského zdraví a menstruační hygieny. Svoji kariéru začala jako redaktorka pro časopis zaměřený na životní styl, kde se věnovala především tématům týkajících se intimní péče žen. V současnosti se plně věnuje psaní článků o menstruačních kalíšcích a dalších alternativních způsobech menstruační hygieny. Svoje znalosti v této oblasti Petra získala prostřednictvím mnohaleté studie knih, vědeckých článků a rozhovorů s odborníky. Její důkladné a komplexní přístupy k tématu jsou vysoce ceněny jak čtenáři, tak i odborníky z oboru. Petra se přiklání k modernímu a udržitelnému způsobu života a věří, že menstruační kalíšek je nejen šetrný k životnímu prostředí, ale také zdraví žen. Svoje poznatky a zkušenosti s tímto tématem sdílí prostřednictvím svých článků, které jsou nejen informativní, ale také provokativní a inspirativní. Jejím cílem je osvětlit a zpřístupnit téma menstruačních kalíšků široké veřejnosti a přispět tak k většímu povědomí o zdravé a šetrné menstruační hygieně.